Rekonstrukce firemní jídelny

 

Rekonstrukce jídelny
Interiér Jídelny

 

REKONSTRUKCE FIREMNÍ KANTÝNY

Místo: Praha, Česká republika
Typ: rekonstrukce interiéru
Velikost: 670 m2
Klient: nezveřejněn
Tým: COLLARCH - Veronika Kommová, Ondřej Janků, Shota Tsikoliya

 

Zadáním projektu bylo vytvořit nové příjemné prostory firemní kantýny, která byla v plném provozu bez větších úprav bezmála deset let. Investor požadoval soudobý a cenově střízlivý návrh, který zaměstnancům zpříjemní pracovní obědy. Prostory kantýny jsou nepravidelného tvaru, jejich výhodou je poměrně dobré osvětlení, nevýhodou je nepravidelný konstrukční systém železobetonových sloupů, který omezuje flexibilitu vnitřního uspořádání. Zvlněná celoprosklená fasáda nabízí díky své délce řadu příjemných míst s dostatečným denním osvětlením a výhledem do zeleně, v letních měsících zároveň umožňuje rozšířit jídelnu o venkovní terasu.

Než jsme začali s návrhem, vyzkoušeli jsme si jídelnu na vlastní kůži. Zjistili jsme, že uspořádání výdejních pultů není pro uživatele přehledné a pohyb příchozích se zbytečně kříží s těmi, kteří s plnými tácy hledají místo u stolu. Uspořádání stolů bylo obdobné prakticky v celé kantýně a tvořil ho jeden typ stolů a židlí. Dojem z kantýny byl do značné míry ovlivněn utilitárním sádrokartonovým podhledem s integrovaným osvětlením, výrazně zeleným nátěrem betonových sloupů, dekorací z proutí a neladící barevností židlí (červená, hořčičná a bílá).

 

Firemní jídelna
Firemní jídelna - výdejní část

 

Cílem našeho návrhu se tak stalo vytvořit přehlednou, uživatelsky přátelskou a barevně sladěnou kantýnu, která bude připomínat spíše restauraci a vytvoří pro zaměstnance různorodé, příjemné a klidné prostředí nejen pro obědy nebo snídaně, ale bude dostatečně reprezentativní i pro pracovní schůzky nebo neformální setkání. Materiálové řešení jsme založili na hapticky příjemných přírodních materiálech (dřevo, kůže, keramika, textil), které budou protipólem do určité míry sterilních a studených kanceláří obklopených chromem, sklem, bílým laminem atp.

Navržená neutrální barevnost umožňuje vyniknout masivním dřevěným částem nábytku, které dodávají interiéru pocit tepla. Černá opěradla a podnože nábytku působí elegantně, solidně a vizuálně neruší texturu kamenné dlažby na podlaze. Prostoru dodává výšku a lehkost bílý textilní podhled se zavěšenými keramickými svítidly, který opticky skryje nezbytné technologické vybavení umístěné pod stropem. Vybavení interiéru doplňují živé rostliny, které společně s vestavěnými lavicemi dělí prostor kantýny na menší uživatelsky příjemnější části.

 

Firemní jídelna
Firemní jídelna

 

Nové prostorové uspořádání nabízí čtyři typy sezení - stoly pro 4 osoby podél fasády, variabilní sezení u stolů s lavicemi (stoly se dají libovolně shlukovat po 2, 4, 6,8 místech atd.), kruhové stoly pro 6 osob a sezení u zvýšených pultů na barových židlích pro rychlé občerstvení. Své místo by si tak měli najít jak samotáři, tak menší nebo větší skupiny kolegů, které chodí na oběd společně.

Vybrali jsme tvarově jednoduché, precizně zpracované a cenově dostupné nábytkové kusy, které budou nadčasové a jednoduše udržovatelné. Matné černé lakované kovové podnože židlí a stolů jsou elegantním i praktickým řešením (jednoduchá údržba, stabilita). Části nábytku v nejčastějším kontaktu s uživatelem jsou na omak příjemné a jemně strukturované (dřevo, kůže, plast).

 

Ve výdejní části pracujeme s jednoduchými úpravami povrchů stěn a vybavení, které uživateli zjednoduší orientaci a pohyb v prostoru při výběru jídla. Provozovateli kantýny dáváme k dispozici jasně vymezenou plochu pro informace o nabízených pokrmech, kterou uvidí všichni příchozí hned při vstupu do kantýny.

 

Veškeré vybavení (pulty, regály, mrazící boxy atp.) je rozmístěno tak, aby umožňovalo maximální přehled o nabízených pokrmech a nepřekáželo uživatelům v rozhledu. Barevně neutrální řešení výdejní části dává vyniknout nabízeným pokrmům, které jsou pro uživatele tím nejpodstatnějším.